Zamieszczone przez Northeusz
[OT] Głośna praca wtryskiwaczy LPG na mrozie
Zwiń
X
-
[OT] Głośna praca wtryskiwaczy LPG na mrozie
Witam
W ostatnim czasie, gdy były mrozy -20 stopni w ciągu dnia i dzisiaj gdy było "zaledwie" -12,
zauważyłem w mojej kilkumiesięcznej Octavii Tour że przy pracy silnika na gazie, wtryskiwacze
klekotają prawie jak silnik w dieslu. Klekot słychać przy mniej rozgrzanym silniku jaki i przy
w pełni rozgrzanym. Gdy wyłączam gaz to momentalnie silnik pracuje cicho, tak jak powinien.
Wcześniej było tak że na gazie nie słyszałem żadnej różnicy w głośności pracy, a jedynie
stukanie przy wtryskiwaczach w fazie przed przełączeniem na LPG - ale to jak wiadomo normalka
w tych silnikach. Teraz dodatkowo doszła głośna praca wtryskiwaczy gazu cały czas, szczególnie
zauważalna z wnętrza samochodu o dziwo.
Napiszcie jak jest w Waszych 1.6 Mpi - oczywiście dodam że instalację mam fabryczną
-
-
No właśnie na bank nie chodziły głośniej wcześniej, ten klekot słyszę dopiero od ostatniego
czwartku, jak zaczęły się największe mrozy i różnica jest naprawdę olbrzymia, szczególnie
z wnętrza samochodu. Jak wcześniej miałem diesla to prawie tak samo głośno słyszałem
silnik z wnętrza auta co teraz przy włączonym gazie. Może to po prostu norma że przy ostrych
mrozach wtryskiwacze gazowe głośno się zachowują
Komentarz
-
-
U mnie też słychać jak klekoczą wtryski LPG, ale od momentu jak ją mam klekot jest taki sam bez różnicy na temp. silnika i temp. powietrza.
Gdzieś już czytalem że klekotanie wtrysków w systemie LPG LR to normalka.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Mają klekotać i to głośno !!! Wtryski MED tak mają. Jak któryś nie klekocze to znaczy że padł.
Opcja rozgrzewania (a nie podgrzewania) wtrsyków w LR Omegas jest włączona standardowo. Można to usłyszeć zanim przełączy się na LPG - występują takie regularne cykniecia co jakieś 0,5 sekundy na wolnych obrotach. Wtedy właśnie wtryski się rozgrzewają do normalnej pracy.
Generalnie dobre wtryskiwacze cykają głośno, bo to małe porządne elektrozaworki, gdy mają mocne cewki i mały opór - cykają prawie jak w dieslu.
Moja O1 tak klekocze że już niejeden pytał co jest grane, że benzyna chodzi prawie jak diesel.Pozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Dzięki Panowie za rzeczowe i rozwiewające wątpliwości wypowiedzi.
U mnie rozgrzewanie wtryskiwaczy LPG jest na pewno włączone od nowości, bo od razu
na początku zauważyłem że mi cyklicznie stukają zanim się na gaz przełączy praca.
Co do mojego posta to chyba muszę już go sam zakończyć bo dzisiaj jak 2 godziny
pojeździłem po mieście na tym mniejszym 7-stopniowym mrozie to głośność pracy silnika
jest już na bank taka jak wcześniej, czyli jest znowu dużo ciszej niż przy mrozie -20 stopni
i głośność prawie się nie różni w pracy na benzynie - słychać tylko to charakterystyczne
cykanieale do diesla to jest stanowczo daleko
Tak więc u mnie głośność "cykania" zależy na pewno od temperatury.
Tak więc dzięki Wam wielkie za wszystkie wypowiedzi i za rozwianie moich wątpliwości
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz